NATURLAND
Kapcsolat
Belépés munkatársaknak
Akadálymentes verzió
English
Nyitó 7 Nyitó 5 Nyitó 4 Nyitó 3 Nyitó 2 Nyitó 1

Élelmiszer adalékanyagok (4)

FacebookTwitter
Nyomtatás
<<előző 4. oldal következő>>
E-242
(dimetil-dikarbonát)
üdítőitalok, dobozos jeges teák fertőtlenítője
E-249
(kálium-nitrit) 
önmagukban nem veszélyesek, de a baktériumok mérgező nitritekké alakíthatják őket a hús tárolása, vagy az emésztés során; fehérjékkel reagálva mutagén és rákkeltő nitrózaminokká alakulnak
E-250
(nátrium-nitrit)
véd a botulizmus (egyfajta halálos ételmérgezés) ellen, de a szervezetben fehérjékkel reagálva rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle; helyette más gátlószert még nem találtak
E-251
(nátrium-nitrát)
a bélcsatornában baktériumok közreműködésével nitritté alakulhatnak
E-252
(kálium-nitrát)
a bélcsatornában baktériumok közreműködésével nitritté alakulhatnak
E-260
(ecetsav és sói)
átlagos fogyasztásuk nem káros
E-261
(kálium-acetát)
E-262
(nátrium-acetát)
E-263
(kalcium-acetát)
E-270
(tejsav)
savanyú káposztában, aludttejben található meg; természetes, ártalmatlan
E-280
(propionsav és sói)
a szervezetben zsírsavként lebomlanak, patkánykísérletek kérdésessé teszik veszélytelenségét
E-281
(nátrium-propionát)
bontja a B1-vitamint
E-282
(kalcium-propionát)
bontja a B1-vitamint
E-283
(kálium-propionát)
bontja a B1-vitamint
E-284
(bórsav)
a kaviár tartósítószere
E-285
(nátrium-tetráborát, bórax)
a szervezetben felhalmozódik, erősen mérgező
E-290
(szén-dioxid)
szénsavassá tesz, az alkohol hatását erősíti
E-296
(D, L-almasav)
természetben előforduló sav, mesterségesen állítják elő
E-297
(fumársav)
E-300
(L-aszkorbinsav)
C-vitamin
E-301
(nátrium-L-aszkorbát)
E-302
(kalcium-L-aszkorbát)
E-304
(6-palmitoil, L-aszkorbinsav)
szintetikus
E-306
(tokoferol)
természetes erdetû, E-vitamin
E-307
(alfa-tokoferol)
szintetikus, káros hatása nem ismert
E-308
(gamma-tokoferol)
szintetikus
E-309
(delta-tokoferol)
szintetikus
E-310
(propilgallát)
E-311
(oktilgallát)
E-312
(dodecilgallát)
természetes, de szintetikusan is előállítják; allergiát kelthet, csecsemőnek nem adható, asztmás és aszpirinérzékeny embereknek a gallátok gyakran panaszokat okoznak; nugátok, rágcsálnivalók, zacskós levesek antioxidánsai, az Egyesült Államokban mindhárom fajta gallátot betiltották
E-315
(D-eritroaszkorbinsav)
E-316
(nátrium-D-
eritroaszkorbát)
*Az ebben a témakörben fellelhető információk számos esetben ellentmondásosak, így a fentebb olvashatóak csupán tájékoztató jellegűek: felelősséggel egy forgalomban lévő adalékról sem állíthatjuk, hogy egészségkárosító hatású, de - visszájára fordítva - egy ma ártalmatlannak tűnő anyagról is bebizonyosodhat később, hogy hosszabb távon történő fogyasztása hátrányos következményekkel járhat. Előfordul, hogy amíg az egyik kutatóintézet egy bizonyos adalékot veszélytelennek ítél, egy másikban éppenséggel károsnak találtatik. Sokszor az alternatív diagnózis és gyógyítás gyakorlóinak (és hívőinek) soraiból származhatnak kellően meg nem alapozott vélekedések.
<<előző 4. oldal következő>>