Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatkezelési tájékoztatónkat.
NATURLAND
Kapcsolat
Belépés munkatársaknak
Webáruház
English
FutókKacsintós bácsiApa fiaGyerekekBabaAnya lányaTea

Élelmiszer adalékanyagok (5)

FacebookTwitter
Nyomtatás
<<előző 5. oldal következő>>
E-320
(BHA, tercier-butil-
4-hidroxianizol)
szintetikus, túlérzékenységet, allergiát okozhat; marcipán, nugát és máktöltelék antioxidánsa, az USA-ban betiltották
E-321
(BHT, 3,5-di-tercier-
butil hidroxi-toluol)
rágógumi antioxidánsa
E-322
(lecitinek)
állati és növényi, főleg szójából és napraforgóból nyerik, emulgeátor (homogénné teszi a nehezen elegyíthető összetevõőket); átlagos fogyasztása ártalmatlan
E-325
(nátrium-laktát)
a tejsav sói, nem károsak
E-326
(kálium-laktát)
a tejsav sói, nem károsak
E-327
(kalcium-laktát)
a tejsav sói, nem károsak
E-330
(citromsav és sói)
 fogyasztásuk ártalmatlan
E-331
(nátrium-citrát)
E-332
(kálium-citrát)
E-333
(kalcium-citrát)
E-334
(L-borkõsav és sói)
természetesek, állatkísérletekben vesekõképzõk
E-335
(nátrium-tartarát)
E-336
(kálium-tartarát)
E-337
(kálium-nátrium-
tartarát)
E-338
(ortofoszforsav és sói)
előre gyártott húskészítményekhez (párizsi, virsli) adagolják őket, mert sok vizet kötnek meg
E-339
(nátrium-ortofoszfát)
E-340
(kálium-ortofoszfát)
E-341
(kalcium-ortofoszfát)
E-342
(magnézium-ortofoszfát)
E-350
(nátrium-malát)
természetes só
E-351
(kálium-malát)
E-352
(kalcium-malát)
E-353
(meta-bórkõsav)
E-354
(kalcium-tartarát)
E-355
(adipinsav)
csak sópótlókban használják
E-356
(nátrium-adipát)
E-357
(kálium-adipát)
E-363
(borostyánkõsav)
 gyümölcssav, szintetikusan állítják elő
E-380
(triammónium-citrát)
E-385
(kálium-dinátrium-
etiléndiamin-tetraacetát)
szintetikus
*Az ebben a témakörben fellelhető információk számos esetben ellentmondásosak, így a fentebb olvashatóak csupán tájékoztató jellegűek: felelősséggel egy forgalomban lévő adalékról sem állíthatjuk, hogy egészségkárosító hatású, de - visszájára fordítva - egy ma ártalmatlannak tűnő anyagról is bebizonyosodhat később, hogy hosszabb távon történő fogyasztása hátrányos következményekkel járhat. Előfordul, hogy amíg az egyik kutatóintézet egy bizonyos adalékot veszélytelennek ítél, egy másikban éppenséggel károsnak találtatik. Sokszor az alternatív diagnózis és gyógyítás gyakorlóinak (és hívőinek) soraiból származhatnak kellően meg nem alapozott vélekedések.
<<előző 5. oldal következő>>