NATURLAND
Kapcsolat
Belépés munkatársaknak
Akadálymentes verzió
English
Nyitó 7 Nyitó 5 Nyitó 4 Nyitó 3 Nyitó 2 Nyitó 1

Tea ABC

FacebookTwitter
Angol keverék
Csak Németországban ismert! Azért hívják így, mert a britek teaszeretetét hivatott közreadni. Elsősorban ceylon teát tartalmaz. Az angol keverékhez tej és cukor illek a legjobban.

Aromatizált teák (aromákkal ízesített teák)
Azon fekete vagy zöld teák, melyekhez kiegészítő aromá(ka)t adnak, s melyek természetes vagy természetazonos aromaanyagok, úgymint gyümölcsdarabok, virágzat vagy fűszerek.

Assam
Assam a világ legnagyobb összefüggő teatermesztő vidéke Észak-Indiában. Az assam-teák teltek, maláta ízűek és sötéten oldódnak. Jól viselik a kemény vizet. Szívesen fogyasztják tejjel illetve tejszínnel. Az assam teák adják a jól ismert „keletfríz teakeverékek” alapját (Észak-Németországban közismert).

Assam-hibrid
A két ősteanövény Thea Sinesis és Thea Assamica keresztezése, mely napjainkban a világ szinte valamennyi teakultúrájának alapjául szolgál.

Aukció
Az úgynevezett tea-aukciók minden nagy teatermesztő ország kikötővárosaiban (az indiai Kalkuttában és Cochin-ban, Colombóban Sri Lankán, a kenyai Mombassában, és az indonéziai Djakartában) kerülnek megrendezésre. Az aukciókon az importőrök beszerzési szerződéseit a teaalkuszok hozzák tető alá.

Áztatási idő
A filteres tea 2 perc alatt jól kioldódik. Teafű használata esetén legalább 2 perc és legfeljebb 5 perces áztatás javasolt, ennyi idő alatt a koffein, a cserzőanyagok és egyéb alkotóelemek szinte teljesen kioldódnak. Minél tovább áztatjuk a teafüvet, annál több, a teát sötétté és kesernyéssé tevő cserzőanyag oldódik ki (a mesterségesen színezett tea teljesen ártalmatlan).

Bio tea
Azon fogyasztók, akik biztosak akarnak lenni abban, hogy az általuk vásárolt tea bizonyosan biogazdaságból származik, arra kell figyelniük, hogy a csomagoláson fel legyen tüntetve a megbízott ellenőrző intézmény.

Bostoni tea-party
Az amerikai függetlenségi háború kiinduló pontja. 1773-ban a bostoni polgárok egy csoportja a tea tervezett adóemelése ellen tüntetett, melynek során három éppen befutó teaszállító hajót megszálltak és azok összes értékes rakományát a tengerbe vetették.

Ceylon (ma Sri Lanka)
A világ harmadik legnagyobb teatermelő országa. A Ceylon teák ízükben frissek és arany-piros színűre oldódnak. A legismertebb termőterületek: Uva, Dimbula, Nuwara Eliya, Kandy.

China (Kína)
India után a világ második legnagyobb teatermesztő országa, s a tea bölcsője (őshazája). Kínából feketetea-fajták érkeznek, olyanok mint a nem fermentált zöld tea és a félig fermentált Oolonns, ezen kívül füstölt tea, jázmintea és számos specialitás.

CTC gyártási eljárás
Rövidített gyártási eljárás, időmegtakarítást eredményez a fermentálásnál, s lehetővé teszi nagy mennyiségű tea előállítását viszonylag rövidebb idő alatt.
A CTC jelentése: crushing (szét/összetör), tearing (szétszaggat), curling (sodor, görget, göndörít). A tea egyetlen gyártási folyamat során lesz felaprítva. Ezen eljárásnál nem keletkeznek leveles teák, hanem első sorban Fanning-ok (a legjobb válogatások), melyek a filteres termeléshez ajánlottak.

Cserzőanyagok/tannin
A tea fanyar ízéről gondoskodó, fontos alkotóeleme. A cserzőanyagok nyugtatják és stabilizálják a gyomor és a belek nyálkahártyáját. A fekete teát ezért gyakran ajánlják a gyomorrontás tüneteinek enyhítésére. Minél hosszabb a forrázási idő, annál magasabb a cserzőanyagok, illetve a kesernyés ízanyagok aránya.

Darjeeling
Észak-indiai termőterület a Himalája-hegység déli hegyoldalán, több mint 2000 m magasan a tengerszint felett. A Darjeelingből származó teák lágyak és illatosak, s világos-aranysárga főzetet adnak.

Earl Grey
A klasszikus, eredeti aromatizált tea, mely bergamott olaj (egy citrusféle olaja) hozzáadásával lágyan illatossá/”parfűmüssé” válik.

Early Morning Tee (kora reggeli vagy jó reggelt tea)
Angliában a világ legnagyobb teafogyasztó országában az Early Morning Tee a nap első csésze teáját jelenti, mely igen kora reggel, lehetőség szerint még felkelés előtt fogyasztandó. Jobb hotelek(ben) ápolják ezt a szokást.

Eistee (jeges tea)
Egy nagyszerű frissítő ital – s nem hideg tea! Forralva melegített, háromszoros erősségűre elkészített teát citromlével és cukorral ízesítünk, majd poharakba öntjük, melyeket előzőleg 2/3-ad arányban jégkockákkal töltöttünk meg, s azt így készült italt alaposan összekeverjük.

Elkészítési módok
A tea elkészítésére számtalan lehetőséget ismerünk. A németek maximalisták, a kannába szórt teát leforrázzák, majd a kívánt áztatási idő leteltével áttöltik egy másik kannába. A praktikumot kedvelő teaivók tiszta megoldást: filteres teát vagy szűrőbetétet választanak. Angliában és a német kelet-fríz vidéken benne hagyják a teafüvet a kannában, és az első néhány csésze kitöltését követően újra feltöltik a kannát forró vízzel, így elkerülik a tea megkeseredését. Oroszországban és Iránban erős koncentrátumot készítenek, majd a szamovárra helyezett kis kannában melegen tartják, és a szamovárból kitöltött vízzel felhígítják. Észak-Afrikában friss mentolt kevernek a teafű közé. Indiában tejjel, cukorral, és fűszerekkel, például kardamommal együtt főzik a teát, Tibetben pedig teafű, avas jak-vaj és só felhasználásával főznek tápláló levest!

Eltarthatóság
A tea jól záró edényben tárolva a vásárlástól számítva legalább 2 évig eltartható. Az ideális tárolóedény jól záródó bádogdoboz. Az aromával dúsított teák rövidebb ideig állnak el, mivel az aromaanyagok idővel elillannak.

Fannings (a legjobb válogatás)
A legjobb leveles vagy aprított tea, melyet túlnyomórészt filteres kiszereléshez használnak fel az ortodox avagy a CTC gyártási eljárás rostálásából.

Fehér tea
(Pl.: China White Tea “Pal Mu Tan“)

Feldolgozás:
- Csak a levélrügyet és az első levelet szedik le.
- Gyakorlatilag természetes formájában hagyják; csak szedik, gőzölik és szárítják.
- Igen zsenge, finom, enyhén édeskés aroma.

Felöntőtasak (filter)
Gyors teák elkészítéséhez ideális. A filteres teák épp oly jó minőségűek lehetnek, mint a lédig teák. A teafilterek semmi esetre sem tartalmazhatnak idegen részeket, maradványanyagokat. A filteres teák gyártásakor olyan fajtákat használnak, melyek ezen gyártási folyamathoz (CTC) kifejezetten ajánlottak, azaz aprólevelűek, gyorsnövésűek és ezáltal kiadósak.

Fekete tea feldolgozása ortodox (hagyományos) módszerrel
 
1. szedés Two leaves and a bud = A új hajtásról két levél és egy levélrügy
2.  fonnyasztás A tea elveszti nedvességtartalmának akár 30%-át, a levél puhává és hajlékonnyá válik. Magas páratartalom mellett; 12–18 óra.
3. sodrás A sejtfalakat szétszakítják és a sejtnedv kipréselődik. Illóolajak keletkeznek. A fermentáció kezdete.
4. fermentálás A sejtnedvben található fermentumok és enzimek a levegő oxigénjével történő oxidációs/erjesztési folyamata. A tealevelek rézvörösre színeződnek. Időtartam: 23-26 °C-on kb. 2-3 óra. A folyamatot a teamester irányítja.
5. szárítás Az elegendő fermentálás után (a tealevelek rézvörös színűek) a folyamatot a szárítás szakítja meg. Max. 88 °C-os forró levegővel, 20 perc.
6. rostálás A különböző levélméretek szerinti szétválogatás.

 Fekete tea feldolgozása un. CTC módszerrel
 
1. Crushing  - zúzás Ez a gépi feldolgozás feltételezi a szedést és a fonnyasztást. A leveleket ezután egy munkafolyamatban zúzzák, tépik és sodorják, amely során elkülönítik a szárat és a levélbordát. Végezetül ismét fermentáció következik, majd a folyamatot a szárítás és a rostálás zárja. Ezek a teák erőteljesek és kiadósak.

1 kg fekete teához kb. 4 kg friss tealevélre van szükség!
2. Tearing  - tépés
3. Curling  - sodrás
Fermentáció
A teagyártás egy igen lényeges eljárása. Oxigénnel való kontaktus következtében a tealevél sejtnedve oxidálódik, s így lassan sötétzöldről rézvörösre színeződik. Ezen kritikus fázisban valamennyi hatóanyag aktiválódik, s az eljárást adott időpontban kell megszakítani ahhoz, hogy a tea „sikerüljön”

Flavour
Angol szakkifejezés egy jó tea ízére és aromájára.

Fluor
Valamennyi fekete és zöld teában jelen lévő fluornak bizonyítottan fogszuvasodás gátló hatása van. Napi 5 csésze tea hatékony ellenszere a fogszuvasodásnak.

Forró víz
A teakészítés elengedhetetlen feltétele. A fekete teafűre lobogó vizet kell önteni. A zöld tea elkészítésére vonatkozó ajánlások szerint 5-10 percig hagyjuk hűlni a felforralt vizet, hogy a zöld tea számára optimális 65-70°C-os hőmérsékletre hűljön.

Hatás
A csak rövid ideig áztatott tea serkentő hatást fejt ki a központi idegrendszerre nézve. A hosszabb ideig áztatott tea nagyobb cserzőanyag-tartalma révén ezenkívül nyugtatja az emésztőrendszert. Teofilin-tartalma a szív szempontjából előnyös módon ingerli az idegrendszert.

High grown
Valamint a „medium grown” és „low grown”. Angol szakkifejezések az 1300 m fölötti magas termőhelyekre, a közepes magasságú (650-1300 m) és az alatt található termőhelyekre. Minél magasabban fekszik a termőhely, annál finomabb a tea.

High Tea
Az elegáns szállodákban reneszánszát élő brit hagyomány. Otthon is kivitelezhető. A High Tea pikáns szendvicsekkel, mignonnal, gyümölcskenyérrel fogyasztott délutáni tea.

Helyi tea
Kerti teának is nevezik – egy bizonyos kertből vagy helyről származó, az adott kert tipikus tulajdonságait felmutató tea. A márkateával szemben a különböző évek termése eltérhet egymástól.

Illatos olajok (illóolajok )
A tea természetes összetevője, mely annak speciális illatát és egyedi aromáját adja. A kihűlt tea felszínén gyakran mint filmréteg látható, ( mely nem jelent minőségcsökkenést.)

India
A világ legnagyobb teatermelője olyan területekkel, mint az északi Assam, Dooars és Darjeeling, és a déli Nilgiri és Travancore. A világ teatermelésének 28%-a Indiából származik. Németország legfontosabb tea-beszállító országa.

Indonézia
(Jáva és Szumátra). Ez a teatermelő ország az ortodox, azaz a hagyományos módszerek szerint előállított teák fellegvára. A világ teatermelésének kb. 6%-a, jó teakeverékek, erős és sötét tea.

Kettős hatás
A fekete és a zöld teák egy különlegessége, azaz a fő összetevők (koffein és cseranyag) élvezete mellett egy egyedülálló kettős-kölcsönhatást fejtenek ki a szervezetre, mégpedig élénkítik a központi idegrendszert, és egyidejűleg nyugtatják az emésztő traktust.

Keletfríz keverék
Az észak-németországi keletfrízek ízlésének megfelelő keverék Assam és szumátrai teafajtákat tartalmaz és igen erős. A keletfrízek évi 2500 g-os fogyasztásukkal a világ legtöbb teát fogyasztó emberei közé tartoznak. A keletfrízek a hagyományoknak megfelelően kandiscukorral és friss tejszínt belecsorgatva fogyasztják a teát.

Koffein
A fekete tea koffeintartalma a csersavhoz kötődik, és – a kávétól eltérően – közvetlenül a központi idegrendszerre hat, ezáltal növeli a testi és szellemi teljesítő- és koncentrációs készséget, és egyidejűleg kellemes közérzetet okoz.

Leveles tea
A darabolatlan egész leveles válogatások. A leveles teák, legfőképp a Darjeeling lágyan illatozó aromája miatt kedvelt.

Minőség
A tea minősége elsősorban olyan tényezőktől függ, mint a termőterület, a szedés időpontja, az időjárási és a talajviszonyok, a szedés gondossága és a feldolgozás. Végső soron azonban a fogyasztó egyéni ízlése a döntő.

Nilgiri
Dél-indiai felföld. Az innen származó teák minőségi szempontból a legjobb Ceylon teákkal rokonok.

Nuwara Eliya
Sri Lanka nyugati felföldjén található teatermő terület. A csészében nagyon aranyosan fénylő, friss, fanyar és enyhén citrusos jellegű ízű tea.

Oolong tea (félig fermentált tea)
Oolong = kínai szó, jelentése „fekete sárkány“. A vad, sárkányszárny-formájú fekete-barna tealevelekről kapta a nevét.
Feldolgozása hasonló az hagyományos fekete tea feldolgozásához, csak a sodrás helyett zúzást alkalmaznak! A tealeveleket kosarakba gyűjtve addig rázzák, míg a sejtfalak felrepednek. Ezzel elkezdődik a fermentáció, amely a fekete teával ellentétben jelentősen rövidebb időtartamú (csak 10–30 perc). Amikor a tea kezd orchideaillatúvá válni, a fermentációt megszakítják, majd vasserpenyőben pörkölik. A magas hőmérsékleten történő szárítás miatt az oolong-tea sokáig eltartható. Erre a teára jellemző a finom őszibarack/orchideaaroma.Az oolong a legfinomabb és legértékesebb teák közé tartozik.

Orange Pekoe
A tealevél méretére utaló osztály. Az Orange Pekoe kifejezés a hosszú, hegyes levelet jelöli. Az „Orange” szó Orániára, a holland királyi házra vezet vissza, és a tea esetén „királyit” jelent.

Orosz tea
Karaván teának is nevezik. Korábban így nevezték az Oroszországon keresztül teveháton Európába szállított kínai teát. Ma „Orosz keverék” néven kapható (Darjeeling és kínai teát tartalmaz). Enyhén füstös ízű.

Ortodox termelés
A valamennyi kívánt levélosztályt előállító hagyományos előállítási módszer. Az egyes lépések: fonnyasztás, sodrás, fermentálás, szárítás és válogatás, azaz a különböző levélméretekkirostálása.

Összetevők
A tea legfontosabb összetevői a koffein és a cseranyag. A tea ezen két különleges összetevője meghatározott módon fejti ki hatását és gondoskodik egy „lágyan” fokozódó, hosszan tartó élénkítésről.

Patina
Hosszantartó használat során a teáskanna belsejét patinaréteg vonja be. A patina nem befolyásolja a tea ízét, és nem szükséges eltávolítani. A – lehetőleg porcelánból készült – kannát használat előtt és után csak ki kell öblíteni forró vízzel. A teáskannát soha ne mossuk el mosogatószerrel.

Second Flush, First Flush
Észak-indiai, második, azaz nyári szedésből való teafajták. Különösen keresett a Second Flush Darjeeling, amely erősebb és teltebb aromájú, mint a First Flush, bár nem olyan illatos.

Szűrő
A jól ismert teaszűrőtől eltekintve számos teaszűrőrendszer létezik, a papír filterektől és a pamut zsákocskáktól elkezdve a porcelánkanna-betétekig. Egy közös bennük: mindegyik felülmúlja a teatojást. A teatojásban a teafű úgy össze van tömörítve, hogy a tea aromája, ereje és íze nem tud kibontakozni.

Tea és az egészség
A fekete és a zöld tea egészségre gyakorolt előnyös hatását a legújabb tanulmányok egyre inkább bizonyítják. A végleges bizonyításhoz azonban még további tanulmányokra van szükség! A teának azonban nincsen gyógyászati hatása, mivel elsősorban élelmiszerről és nem gyógyszerről van szó!!
  • rák: A tea polifenoljai (cserzőanyagok/epigallocathecin gallát EGCG)) antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezen kívül segítik a C vitamint az ún. „szabad gyökök“ elleni küzdelemben (ezek igen reaktív molekulák, amelyekről gyanítják, hogy rákos és a szívmegbetegedéseket okoznak).
  • szív: A teában meglévő flavonoidok (sárga növényi színezékek) egyértelműen csökkenthetik az infarktusveszélyt. A teában lévő polifenolok akadályozzák a trombózis kialakulását, amely szintén szívinfarktust válthat ki.
  • koleszterin: Az epigallocathecin gallát (egy polifenol) csökkenti a káros LDL-koleszterint és ezzel az infarktusveszélyt is.
  • fogszuvasodás: A teában található fluorid védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen.
A megnevezett összetevők mellett a teában még vitaminok és ásványi anyagok (mint pl. kálium és mangán) is vannak, amelyek szintén nagyon értékesek az emberi szervezet számára.

Tealevelek méret szerinti osztályozás

1. Blatt (leveles) tea
  • Pekoe és Fiowery Pekoe (P és FP)
  • Orange Pekoe (OP)
  • Flowery Orange Pekoe (FOP)
  • Golden Flowery Orange Pekoe (GFOP)
  • Tippy Golden Fiowery Orange Pekoe (TGFOP)
  • Fine Tippy Gold. Flow. Orange Pekoe (FTGFOP)
  • Special Fine Tippy Gold. Flow. Orange Pekoe 1( SFTGFOPI)
2. Broken (törmelék) tea
  • Dust (por, ill. az osztályozás közben visszamaradt legkisebb levélrészek) (D)
  • Fannings (ld. lent) (F)
  • Broken Pekoe (BP)
  • Broken Orange Pekoe (pl. AD Nr. 5, B, 20) (BOP)
  • Flowery Broken Orange Pekoe (pl. AD Nr. 18) (FBOP)
  • Golden Flowery Broken Orange Pekoe (pl. Nr. 11).(GFBOP)
  • Spec. Tippy Gold. Flow. Brok. Or. Pekoe (Nr. 111).(STGFBOP)

3. Fannings (morzsalék) - jó minőségű filteres teához
  • Special- különleges (jó minőség)
  • Fine- finom
  • Tippy- fiatal, zsenge levélcsúcs
  • Golden- aranyszínű, világos levélcsúcs
  • Flowery- ang. „virágos“ = a nagyméretű tealevelet is jelöli
  • Broken- ang. „törött“ = közepes méretű levél, kiadósabb főzet
  • Orange- holl. Oranje (királyi ház) = fenséges = különösen jó
  • Pekoe- kínai szó= fehér pihe = fiatal, zsenge levélcsúcs
  • 1- az első, ill. a legjobb rostálás
  • Souchong:- a legnagyobb levelű teafajták kínai elnevezése (Lapsang Souchong)

4. Dust (finom törmelék) - filteres teához, olcsó keverék
 
  • Dust:- por = legkisebb tört levél, ami a rosta alján megmarad
Teamennyiség
Alapszabály: csészénként egy teáskanál tea, ill. egy filter, kannánként ennek megfelelően több, ill. kannafilter. A napjainkban általánosan elterjedt törmelékteákból elég egy csapott evőkanálnyi, esetleg ízlés szerint kevesebb.

Teaszertartás, japán
A társasági összejövetel esztétikus formája, rituális tevékenység, amelynek során a „Matchát” (egy porrá zúzott zöldtea-fajtát) kínálnak.

Tea Taster
Angol szakkifejezés a teakóstolóra. A teakóstoló érzékszervi ellenőrzés (szaglás, ízlelés, megtekintés) segítségével naponta akár 300 teafajtát értékel, és a legfinomabb különbségeket is érzékeli. Értékelése a teafelvásárlás és a keverékek összeállításának alapjául szolgál.

Téglatea
Tealevelekből és „Dust”-ból tégla alakúra sajtolt tea. A téglatea hosszú időn át volt a teaszállítás és –tárolás általánosan elterjedt, praktikus formája. A szükséges mennyiséget letörték és leforrázták (Mongóliában még ma is így csinálják). Korábban a téglatea fizetőeszközként is szolgált. Nálunk is kapható, de inkább csak dekorációs célokra.
Tein lásd koffein

Tips
A "Tips", azaz a hajtásvégek a gondosan szedett és kezelt, kész fekete teában világos rügyek formájában jelennek meg. A „Tippy Tea” sok aranysárga rügyet tartalmaz, ami vonzóvá teszi a tea küllemét, de nem feltétlenül utal jó minőségre.

„Törött tea” (darabolt, aprított tea)
Aprólevelű válogatás. Az előállítási folyamatkor, görgőkerekek előrehaladása során a leveleket forgó fémlapok szaggatják szét. Az aprított tea természetszerűen kiadósabb, mint a leveles teák és gyorsabban oldódó is.

„Two Leaves and a Bud”
Általában az ág két legfelső, azaz legfiatalabb levelét, és a levélrügyet szedik le: Two leaves and a bud. Az ennél idősebb levelek rontják az elkészített tea minőségét.

Uva
Ceylon leghíresebb teatermő területe a Centrál Masszívum keleti lejtőjén. Az itt termelt teafűből sötét, erdei bogyókra emlékeztető aromájú tea készül.

Válogatás
Az előállított teák kirostálása különböző, a kereskedelemben elfogadott levél-, morzsalék- és törmelékosztályokra történő besorolás céljából.

Zöld tea
Ugyanabból a növényből származik, mint a fekete tea, azzal a különbséggel, hogy nem fermentált. Általában valamivel kevesebb koffeint és több cserzőanyagot tartalmaz, mint a fekete tea. Típusai a „Pan”, az enyhén fermentált kínai zöld tea, és a „Sencha”, a japán zöld tea. A „Sencha” teát az előállítás során gőzzel kezelik, míg a „Pan” teát forró serpenyőben pirítják. Ezeket a hagyományos elkészítési módokat napjainkban éppúgy alkalmazzák Indiában a zöld Darjeeling és a zöld Assam tea esetén, mint Sri Lankán a zöld Ceylon teánál. A zöld teát ízesítés nélkül vagy mentával és ízlés szerint cukorral ízesítve isszák.

A zöld tea főzete világossárga, íze keserű/fanyar (cserzőanyagban gazdag), részben fűízű, gyakran alga-/halízű (a japánok körében igen népszerű!).
Japán vizsgálatok szerint a zöld tea igen egészséges. Állítólag megelőzi a magas vérzsírszint (koleszterin) és az oszteoporózis (csontritkulás) kialakulását, csökkenti a rák kockázatát és vérhígító hatású.

Felmerül a kérdés: mennyi zöld teát kell inni naponta ahhoz, hogy elérjük ezeket a hatásokat? A tea minden bizonnyal hozzájárul általános közérzetünk javításához. A fent említett problémák esetében azonban ajánlatos az egész táplálkozást ennek megfelelően átalakítani!
A keserű íz megszüntetésére a zöld teát rövid időre átfőzhetjük (átmoshatjuk) és ezt az első főzetet kiönthetjük. A forrázási idő teától függően másfél-nyolc perc között mozog.


Kapcsolódó anyagok:

Gyógynövény teák a XXI. századból
A teázás története